Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 2 db feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
465
Helló! Valaki segítene levezetni ezt a 2 feladatot? Nem értem hogyan kellene. Előre is köszönöm!
1)
Vízben 1,4475 g hemoglobint (vörös vérfestéket) oldottak fel, majd 100 cm3-re hígítottak. 25 °C-on
ozmózisnyomása 526 Pa volt. Mekkora a hemoglobin moláris tömege?
2)
Mennyi hő befektetésével lehet egy 600 kPa nyomású, 2 m3 térfogatú, kétatomos, ideális gáz hőmérsékletét megháromszorozni állandó térfogaton?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1,

`pi=c*R*T`

`c=pi/(R*T)` = `526/(8.314*298)` = 0,212 `(mol)/m^3` = `2.12*10^(-4)` `(mol)/(dm)^3`.

100 `cm^3`-ben tehát `2.12*10^(-5)` mol heboglobin van, aminek a tömege 1,4475 g.

M = `m/n` = `1.4475/(2.12*10^(-5))` = 68278 `g/(mol)`

2,

V = áll. `rightarrow` `p_1/T_1=p_2/T_2`

A hőmérséklet a háromszorosoára nőtt, a nyomás is a háromszorosára nő.

600 kPa-ról 1800 kPa-ra, `Delta p` = 1200 kPa = `1.2*10^6` Pa

Q = `f/2*n*R*DeltaT` = `f/2*V*Deltap` = `5/2*2*1.2*10^6` = `6*10^6` J = 6 MJ
2