Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Egy kikötőből egyszerre indul két hajó, az egyik 48km/h, a másik 37km/h sebességgel. Az első hajó dél felé indul, a másik észak-nyugat felé. Milyen messze lesznek egymástól 5 óra múlva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Dél és északnyugat egymással `135°`-os szöget zár be. (Erre még szükség lesz.)

`v_1=48` `(km)/h`

`v_2=37` `(km)/h`

`t=5` `h`


`s_1=48*5=240` `km`

`s_2=37*5=185` `km`

Tehát az egyik hajó déli irányban 240, a másik pedig északnyugati irányban 185 kilométerre van a kikötőtől.

Ha ezt lerajzolod - amit én most nem tudok -, akkor kapsz egy háromszöget, amelynek két oldala 240 és 185, az általuk köztezárt szög pedig 135°. És nekünk a harmadik oldal hossza kell.

A koszinusztételt pont erre találták ki:

`c^2=a^2+b^2-2abcosgamma`

Ebben az esetben:

`c^2=240^2+185^2-2*240*185*cos(135°)`

`c=sqrt(240^2+185^2-2*240*185*cos(135°))`

`c≈393.21` `km`
0