Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
`a_n=a_1+(n-1)d`

`S_n=((a_1+a_n)*n)/2`

`1.`

`a_1=13`

`d=-2`

`n_1=16`

`a_(16)=13+15*(-2)=-17`

`n_2=30`

`a_(30)=13+29*(-2)=-45`

`S_(30)=((13-45)*30)/2=-480`

A többi feladatot külön-külön válaszban küldöm, hogy ne legyen túl hosszú.
0

`2.`

`a_5=22`

`a_(14)=-5`


`a_(14)=a_5+9d`

`-5=22+9d`

`9d=-27`

`d=-3`


`a_5=a_1+4*d`

`22=a_1+4*(-3)`

`a_1=22-4*(-3)=34`


`a_(23)=34+22*(-3)=-32`
1

`a_1+a_2+a_3=12`

`a_1=a_2-d`

`a_3=a_2+d`

`=>` `a_2-d+a_2+a_2+d=12`

`3a_2=12` `//÷3`

`a_2=4`


`a_4+a_5=30`

`a_4=a_2+2d=4+2d`

`a_5=a_2+3d=4+3d`

`=>` `4+2d+4+3d=30`

`5d+8=30` `//-8`

`5d=22`

`d=22/5=4.4`


`a_2=a_1+1*d`

`4=a_1+4.4`

`a_1=4-4.4=-0.4`
1

`4.`

`a_10=58`

`d=6`

`a_n=136`


`a_n=a_1+(n-1)*d`

Tehát az `a_1`-et még ki kell számolni előtte:

`58=a_1+9*6`

`a_1=58-9*6=4`

És akkor:

`136=4+(n-1)*6` `//-4`

`6(n-1)=132` `//÷6`

`n-1=22`

`n=23`

Tehát a `132` a sorozat huszonharmadik tagja.
1

`5.`

`a_1=-2`

`d=4`

`S_n=1566`


`S_n=((a_1+a_n)*n)/2`

`a_n=a_1+(n-1)*d`

`=>` `S_n=((a_1+a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`=>` `S_n=([2a_1+(n-1)*d]*n)/2`

`1566=([2*(-2)+(n-1)*4]*n)/2`

`n(4(n-1)-4)=3132`

`n(4n-4-4)=3132`

`4n^2-8n-3132=0` `//÷4`

`n^2-2n-783=0`

Megoldóképlet alapján:

`n_1=-27` ez nem jó

`n_2=29`

Tehát `29`.
Módosítva: 3 éve
1