Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízmentes oxálsavat és vízmentes nátrium-oxalátot tartalmazó keverék 750 mg-jából 100 cm^3 törzsoldatot készítettünk...

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
Vízmentes oxálsavat és vízmentes nátrium-oxalátot tartalmazó keverék 750 mg-jából 100 cm^3 törzsoldatot készítettünk, és 10 cm3-es részleteit, kénsavas savanyítás után, 0,0200 mol/dm3-es kálium-permanganát-oldattal titráltuk: az átlagfogyás 15 cm3 volt. Milyen a kiindulási vegyület tömeg-és anyagszázalékos összetétele?

Ebben a feladatban szeretném a segítségeteket kérni. Valaki le tudná nekem vezetni ezt esetleg?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Titrálás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5 `(COO)_2^(2-)` + 2 `MnO_4^-` + 16 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + `CO_2` + 8 `H_2O`

Az ionegyenlet lefedi a teljes reakciót, nem kell külön oxálsavra és oxalátra is felírni.

`M_("oxálsav")` = 90 `g/(mol)`

`M_("nátrium-oxalát")` = 134 `g/(mol)`

0,75 g keverék: x g oxálsav és 0,75-x g Na-oxalát.

Ezek molban:

`x/90` mol oxálsav és `(0.75-x)/134` mol Na-oxalát.

Ez van 100 `cm^3` oldatban, 10 `cm^3`-ben ennek a tizede.

Ezek reagálnak az egyenlet szerint:

`1/10*(x/90+(0.75-x)/134)*2/5` mol permanganáttal.

`KMnO_4`-oldat:

15 `cm^3`-ében van `15*0.02/1000` mol `KMnO_4`.

A felírható egyenlet:

`1/10*(x/90+(0.75-x)/134)*2/5=(15*0.02)/1000`

x = 0,52

0,52 g oxálsav és 0,75-0,52 = 0,23 g Na-oxalát.

0,75 g keverékben 0,52 g oxálsav

100 g keverékben `100/0.75*0.52` = 69,3 tömeg% oxálsav, a többi oxalát.

Mol%:

`0.52/90` mol oxálsav (5,78 mmol) és `0.23/134` mol oxalát (1,71 mmol)

5,78+1,71 mmol keverékben van 5,78 mmol oxálsav

100 mol keverékben `100/(5.78+1.71)*5.78` mol oxálsav, ez lesz a mol% oxálsav, a többi oxalát.
0