Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2,5 g oxálsavból desztillált vízzel 250 cm³ oldatot készítünk.

Főoldal » Középiskola » Kémia
595
2,5 g oxálsavból desztillált vízzel 250 cm³ oldatot készítünk. Az így nyert törzsoldatból 10 cm³-t 16,14 cm³ 0,0979 mol/dm³-es nátrium-hidroxid oldat közömbösít. Mi a kristályvíztartalmú oxálsav képlete?

A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`(COOH)_2*x H_2O` + 2 `NaOH` = `(COONa)_2` + 2 `H_2O` (+ x `H_2O`)

`M_("oxálsav")` = 90 `g/(mol)`

A NaOH-oldat

16,14 `cm^3`-ében van `16.14*0.0979` = 1,58 mmol NaOH

Ez reagál feleannyi, vagyis `1.58/2` = 0,79 mmol oxálsavval, ami `0.79*90` = 71,1 mg.

10 `cm^3` oldatban van 0,071 g oxálsav

250 `cm^3` oldatban van `250/10*0.071` = 1,78 g oxálsav

2,5 g kristályos oxálsavban van 1,78 g oxálsav

Mennyi kristályos oxálsavban van 90 g (1 mol) oxálsav?

y = `90/1.78*2.5` = 126 g

126 g kristályos oxálsav, 90 g oxálsav, a többi kristályvíz, ami 126-90 = 36 g, az pedig `36/18` = 2 mol.

Az oxálsav 2 mol kristályvízzel kristályosodik, képlete tehát: `ul(color(red)((COOH)_2*2H_2O))`.
0