Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
377
Köszönöm a segítséget!
1. Határozd meg annak a téglatestnek a felszínét, térfogatát, lapátlóit és testátlóját, melynek egy csúcsból kifutó élei 6, 8 és 12 cm hosszúak.
2. Határozd meg annak az egyenes hasábnak a felszínét, térfogatát és lapátlóit, melynek alapja egy háromszög 15, 10 és 8 cm oldalakkal, magassága pedig 20 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matekházi geometria sürgős
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

`a=6` `cm`

`b=8` `cm`

`c=12` `cm`


`A=2(ab+ac+bc)`

`A=2(6*8+6*12+8*12)=432` `cm^2`


`V=abc`

`V=6*8*12=576` `cm^3`

A lapátló legyen mondjuk `l`

`l_(ab)=sqrt(a^2+b^2)`

`l_(ab)=sqrt(6^2+8^2)=10` `cm`

`l_(ac)=sqrt(a^2+c^2)`

`l_(ac)=sqrt(6^2+12^2)=6sqrt(5)` `cm`

`l_(bc)=sqrt(b^2+c^2)`

`l_(bc)=sqrt(8^2+12^2)=4sqrt(13)` `cm`

Testátló:

`d=sqrt(a^2+b^2+c^2)`

`d=sqrt(6^2+8^2+12^2)=2sqrt(61)` `cm`

`2.`
`a=15` `cm`
`b=10` `cm`
`c=8` `cm`
`m=20` `cm`


`A=2T_a+T_p`

`T_a=sqrt(s(s-a)(s-b)(s-c))`

`s=(a+b+c)/2`

`s=(15+10+8)/2=16.5` `cm`

`T_a=sqrt(16.5(16.5-15)(16.5-10)(16.5-8))≈36.98` `cm^2`

`T_p=20*15+20*10+20*8=660` `cm^2`

`A=2*36.98+660=733.96` `cm^2`


`V=T_a*m`

`V=36.98*20=739.6` `cm^3`

`l_1=sqrt(15^2+10^2)=5sqrt(13)` `cm`

`l_2=sqrt(15^2+8^2)=17` `cm`

`l_3=sqrt(10^2+8^2)=2sqrt(41)` `cm`
0