Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
349
Sziasztok! Matek háziban kéne segítség, mert nagyon belekavarodtam.
1.számítsd ki a szabályos sokszög belső szögét ha átlói és oldalai számának különbsége 25.
2. Melyik sokszög belső szöge nagyobb háromszor a külső szögénél?
3. Hány átlója van a szabályos sokszögnek ha belső szögeinek összege 1260 fok?
Valaki légyszi szánjon meg!♥️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat

`(n*(n-3))/2-n=25`

`n^2-5n-50=0`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*1*(-50)))/(2*1)={(cancel(n_1=-5)) , (n_2=10):}`

`((n-2)*180°)/n=((10-2)*180°)/10=color(red)(144°)`



2. Feladat

`alpha=3*(180°-alpha)`

`alpha=540°-3alpha`

`4alpha=540°`

`alpha=135°`



`((n-2)*180°)/n=135°`

`180n-360=135n`

`45n=360`

`color(red)(n=8)`



3. Feladat

`(n-2)*180°=1260°`

`n-2=7`

`color(red)(n=9)`
0