Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
391
Robinak a sakkversenyen összesen 15 mérkőzést kell játszania. Az eddig lejátszott meccseken a felét megnyerte, egyharmadát elvesztette, és két mérkőzés döntetlen lett. Hány mérkőzést kell még játszania?
A 2
B 3
C 4
D 5
E 6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először írjuk fel az eddig játszott mérkőzések számát x-szel.

Tudjuk azt hogy az eddigi mérkőzések felét megnyerte, egyharmadát elvesztette, és kettő döntetlen lett.

Ez egyenletként így néz ki:
1/2x+1/3x+2=x

Közös nevezőre hozzuk a törteket és összevonjuk őket:

5/6x+2=x

Szorozzuk mindkét oldalt 6-tal:

5x+12=6x

Kivonunk 5x-et mindkét oldalról, és megkaptuk, hogy eddig mennyi mérkőzést játszott le.

12=x

A kérdés azt kérdezi hogy mennyi van még hátra, tehát ki kell vonnunk a 15-ből az eddigi mérkőzéseket:

15-12=3

A helyes válasz tehát a B


0