Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
2797
Egy 15 000 Ft-os kabát árát először 10%-kal csökkentették, majd az új árból még 20%-os engedményt adtak.
a) Mennyibe került a kabát az egyes árcsökkentések után?
b) Hány százalékkal lett olcsóbb a kabát az eredeti árhoz képest a második árleszállítás után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tk.58/1
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Az első árcsökkentés után az ár az eredetinek a 90%-a volt, vagyis `15000*0.9=13500` forint.
A második árcsökkentés után ennek az új árnak a 80%-ába került, vagyis `13500*0.8=10800` forintba.

b)
A végső ár tehát `15000*0.9*0.8=15000*0.72`, vagyis az eredeti ár 72%-a. Ez azt jelenti, hogy 100-72=28%-kal lett olcsóbb.
2