Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1820
Egy iskolában négy párhuzamos osztály van. Az A osztályba 32 tanuló jár, akik közül a 3/8 részük fiú, a B osztály 30 tanulója közül 3/5 rész fiú, a C osztály 36 tanulója közül 5/6 rész lány, a D osztály 33 tanulója közül 1/3 részük lány. Az évfolyam hányadrésze fiú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tk.39/4
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hány tanuló van összesen?
Az A osztályban: 32
A B osztályban: 30
A C osztályban: 36
A D osztályban: 33
Összesen: 32+30+36+33=131

Ebből hány fiú?
Az A osztályban: `32*3/8=12`
A B osztályban: `30*3/5=18`
A C osztályban: `36*1/6=6`
A D osztályban: `33*2/3=22`
Összesen: 12+18+6+22=58

Itt a C és a D osztályban volt annyi trükk, hogy a lányok aránya volt megadva. Tehát ha a C osztály `5/6` része lány, akkor `1-5/6=1/6` része fiú. Hasonlóan, ha a D osztály `1/3` része lány, akkor `1-1/3=2/3` része fiú.

Tehát az évfolyam `58/131` része fiú.
1