Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem

570
Esszé írás lenne a cél, bele kell férnie 20 mondatba. 2 személyünk van:
Julius caesar
Augustus caesar
Úgy kellene kezdeni a tanárunk szerint, hogy események, idő, név, származás, foglalkozás, mit csinált valami ilyesmi. Mind a kettő személyről kell. Aki jó töriből az kérem szépen írjon.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Julius Caesar, Marius néppárti politikus rokona. Az első triumvirátus (i.e. 60) alapítója, s egyenrangú tagja, egymást támogatva kormányoztak. Pompeius és Crassus támogatásával consullá válik, és megkapja Gallia provinciát, melyet véres háborúban (túlerő ellenére) hódít meg egészében. Crassus nevű társa halálával bomlott fel a triumvirátus, másik társa Pompeius csatlakozott Julius ellenfeleihez, ígyhát i.e. 49-ben Caesar seregével a Rubicon folyót ,Itália északi határát átlépve elfoglalta Rómát. (Pompeius Görögországba menekült, s később Egyiptomban halt meg, gondolom ez a rész nem fontos annyira az esszédben :d) A kimondatlan császárság kora innen kezdődött, hiszen Julius vette magára mindazon tisztségeket, melyet a köztársaság társadalmi rendszere elosztott népe közt, egymaga viselte. Főbb intézkedéseiként aranypénz veretett, földet osztott, veteránjait letelepítette, senatus létszámát kibővítette 900-ra, illetőlegesen említésre méltó a naptár-reformja is. Julius uralmát Egyiptomig terjesztette ki, ahol VII. Cleopatra uralkodott abban az időben. Közös gyermekük is született. Viszont a királyi hatalomra törésének megakadályozásaképp ellenségei merényletet követtek el császáruk felett (,,Te is fiam, Brutus?").

Augustus, eredeti nevén Octavianus, Julius Caesar unokaöccse (végrendeletében örökösévé fogadta őt). I.e. 43-ban összeállt a második triumvirátus, Lepidus és Antonius társaságában. Fő céljuk Julius gyilkosainak megbüntetése, melyre sort kerítettek i. e. 42-ben, a philippi-csatában, mely a három férfi győzelmével végződött. Ám Lepidus kilépett, s Octavianus és Antonius közt polgárháború alakult ki, és i.e. 31-ben Actiumnál Octavianus győzedelmeskedett, így Octavianus, mint Augusztus császár vált egyeduralkodóvá Róma felett. Uralkodása során törekedett a köztársaság látszatát teremteni, így fokozatosan is építette le egyeduralmát i.e. 27-ig (lemondásáig), hogy később a szenátus kijelenthesse őt, mint princeps (=első polgár), mely tisztség stabil pozíciót ígért Augustusnak. Az ő fontos intézkedései közé sorolhatjuk a városi rendőrség és császári testőrség létrehozását. Fizetett hivatalszervezetet épített ki. A szenátus jelentőségét is csökkentette, ennek érdekében. Érdekében állt a római béke, azaz Pax Romana fenntartása, ígyhát Róma védelméért természetes határokat építtetett ki, és a szomszédjaival békét kötött.

Mindkét császár jelentős hatással volt az ókori Róma történelmét tekintve, hiszen a köztársaság korát kettejük uralma döntötte meg teljesen. Érdekesség: a július és augusztus hónapot kettejükről írták naptárba.

(mondatokat lusta voltam megszámolni, ha kevés mondatot írtam, akkor írj kisebb mondatokat, meg azért szűrhetsz is, hiszen lehet írtam felesleges cucclikat, remélem tudtam segíteni : D)
Módosítva: 1 éve
1