Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlőtlenségek 1

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
x²-14x+45>0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy kicsit másképpen levezetve a feladatot.

`x^2-14x+45>0`

`x^2-14x+45=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(14+-sqrt((-14)^2-4*1*45))/(2*1)={(x_1=5) , (x_2 =9):}`


Lehetséges esetek:

`x<5`

`5<x<9`

`x>9`

Minden intervallumra válaszunk egy értéket amivel megtudjuk vizsgálni melyik eset lehetséges megoldás. Célszerű a közvetlenül előtte vagy utána lévő számot választani.

`x_1=4`

`x_2=6`

`x_3=10`


Majd végignézzük esetenként melyik x lehetséges megoldás az egyenlőtlenségre.

`4^2-14*4+45>0`

`5>0` Tehát megoldás!



`6^2-14*6+45>0`

`-3>0` Tehát nem megoldás!



`10^2-14*10+45>0`

`5>0` Tehát megoldás.


Ezáltal a lehetséges megoldások: `color(red)(x<5 \ "vagy" \ x>9)`
1