Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
2237
Anett és Berta egy írott szöveget figyelmesen átolvasott. Anett 24 hibát talált benne, Berta 30-at. Ezek között 12 hiba volt csak, amit mindketten észrevettek. Hány hibát talált Anett és Berta összesen? Készítsen halmazábrát a feladatról!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tk.25/2
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Hány olyan hiba van, amit csak Anett talált meg? Anett 24-et talált, de ebből 12-t Berta is megtalált, tehát a válasz 24-12=12.

2. Hány olyan hiba van, amit csak Berta talált meg? Berta 30-at talált, de ebből 12-t Anett is megtalált, tehát a válasz 30-12=18.

Ezek alapján a mellékelt ábrát tudjuk elkészíteni. Tehát az összes hiba 12+12+18=42.

Egyébként erre máshogy is rá lehet jönni. Ha az Anett által megtalált összes hibához hozzáadjuk a Berta által megtalált összes hibát, akkor éppen kétszer számoltuk azokat a hibákat, amelyeket mindketten észrevettek, tehát ezeket még le kell vonnunk. Vagyis 24+30-12=42 az összes hiba száma. (Ezt a módszert logikai szitának hívják.)
1