Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1882
Egy gazdaság 128-féle terméke közül 74-félét kizárólag hazai fogyasztásra gyárt. 32-féle terméket szállítanak Horvátországba, 33-félét Szlovákiába. Más országokkal nem állnak üzleti kapcsolatban. Hányféle árut szállítanak Horvátországba is és Szlovákiába is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika, tk.18/2
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Hányféle megy külföldre, ha 74 csak belföldre megy?
Rajzolj két egymást metsző karikát. Az egyik mellé írd oda, hogy H, a másik mellé, hogy Sz.
Számokat kell beírni a háromféle helyre. A megoldás az a szám lesz, amit a metszetbe írsz.
Egyelőre H-ba írj x-et, a metszetbe írj y-t, az Sz-ba pedig z-t.

A három szám összege az, amit az első sorban kiszámoltál. Annyi áru megy külföldre.
x+y+z = ... írd ide, mennyi

Azok összege, amit H-ba írtál (vagyis x+y) az lesz az, amennyi H-ba megy:
x+y = ... olvasd ki a feladatból, hogy mennyi megy H-ba.

Az Sz karikába írtak pedig:
y+z = ... ezt is olvasd ki.

Ezt a 3 egyenletet tudtad felírni. Oldd meg őket, y lesz a válasz.

---
Megjegyzés: Ha belegondolsz, rá fogsz jönni, hogy sokkal kevesebb számolással is megvan a megoldás: ugyanis (x+y) + (y+z) = (x+y+z) + y
Vagyis 32 + 33 = ... + y
Tehát y = (32+33) - ...
2