Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok szeretnék segítséget kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
396
Levezetéssel szeretném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel `PQ=AQ` -val így ez egy egyenlő szárú háromszöget alkot melyről tudjuk hogy alapon fekvő szögei egyenlők. Azt is tudjuk hogy g a külső szöget felezi melynek része `QhatAP` ezt a szöget kell meghatározzuk hogy megkapjuk `alpha`-t.

`QhatAP=(180°-50°)/2=65°`

`alpha=180°-2*QhatAP=180°-2*65°=color(red)(50°)`


Mivel megállapítottuk hogy `QhatAP=65°`-al és hogy ez egy egyenlő szárú háromszög alapján fekvő szög így biztosak lehetünk abban hogy `QhatPA=QhatAP=65°` ebből kitudjuk számolni `AhatPB`t mely kiegészíti azt `180°`-ra. Tehát `AhatPB=180°-65°=115°`.

Ennek segítségével adjuk meg `beta/2`-t hiszen ismerjük `AhatPB` háromszög 2 belső szögét. `beta/2=180°-115°-50°=15°`

Tehát `beta` ennek a kétszerese. `beta=2*15°=color(red)(30°)`

`gamma=180°-alpha-beta=180°-50°-30°=color(red)(100°)`
1