Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
966
Egy autó 540 km utat tett meg. Ha ugyanezt az utat 10 km/h-val kisebb átlagsebességgel tenné meg, akkor menetideje egy órával hosszabb lenne.

Mekkora az átlagsebessége?


Sziasztok, valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`s=v*t`

`I.` eset
`v=x`
`t=y`
`s=540` `km`

`II.` eset
`v=x-10`
`t=y+1`
`s=540` `km`

Erre felírok egy egyenletrendszert:

`{(xy=540),((x-10)(y+1)=540):}`

Az egyik ismeretlenből kifejezem a másikat:

`xy=540` `//÷x`

`y=(540)/x`

Ezt visszaírom a másik egyenletbe:

`(x-10)((540)/x+1)=540`

`540+x-(5400)/x-10=540` `//*x`

`540x+x^2-5400-10x=540x`

`x^2-10x-5400=0`

Megoldóképlet alapján:
`x_1=5-5sqrt(217)≈-68.65` ez nem jó

`x_2=5+5sqrt(217)≈78.65` `(km)/h` ez már jó

`y=(540)/(5+5srt(217))≈6.87` `h`

Ellenőrzés:

`78.65*6.87≈540`

`68.65*7.87≈540`

Tehát az átlagsebessége kb. 78.65 km/h volt.
0