Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1402
Egy kirándulásra a busz bérlése 72000 Ft-ot gyüjtött az osztály. Később kiderült, hogy ketten nem tudnak elmenni, így ők visszakapták a pénzüket, de a többieknek még 400 Ft-ot be kellet fizetniük.

Hányan voltak az osztályban?


Sziasztok! Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először:
fő: `x`
ár/fő: `y`
ár: `72000`

Később:
fő: `x-2`
ár/fő: `y+400`
ár: `72000`


Egyenletrendszer:

`{(xy=72000),((x-2)(y+400)=72000):}`

`y=(72000)/x`

Behelyettesítve:

`(x-2)((72000)/x+400)=72000`

`72000+400x-(144000)/x-800=72000` `//*x`

`400x^2-800x-144000=0` `//÷100`

`4x^2-8x-1440=0`

Megoldóképlet alapján:

`x_1=-18` ez nem lehet megoldás, természetesen

`x_2=20` ez viszont igen


`y=(72000)/(20)=3600`

Ellenőrzés:

`20*3600=72000`
`72000=72000`

`18*4000=72000`
`72000=72000`


Tehát 20-an voltak az osztályban.
0