Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti ezt a feladatot?!

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Mértani sorozatok
Képet csatoltam!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`a_n=a_1*q^(n-1)`

`1.000=16*1,07^(n-1)`

`(log_10 62,5)/(log_10 1,07)+1=n`

`62,19approxn`

Tehát `color(red)(62 \ db)` ilyen elem van hiszen a 63. már nagyobb lenne mint 1.000.



b.)
`S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`1.000=16*(1,07^n-1)/(1,07-1)`

`3,375=1,07^n`

`(log_10 5,375)/(log_10 1,07)=n`

`24,85approxn`

Tehát legfeljebb `color(red)(24)` tagot adhatunk össze hiszen a 25.-el már túllépnénk az 1.000-ret.
0