Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkén

Főoldal » Középiskola » Kémia
539
Melyik az az alkén, melynek hidrogén-jodid addíciójakor 130,5%-os tömegnövekedést tapasztalunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alkének általános képlete CnH2n, a molekulatömeg `n*12+2n*1=14n`

HI addíció után ebből lesz CnH(2n+1)I, a molekulatömeg ekkor `n*12+(2n+1)*1+126.9=14n+127.9`

Ez utóbbi a 14n-hez képes 130,5%-os növekedést kell jelentsen: `14n*2.305=14n+127.9`

Az egyenletet megoldva azt kapjuk, hogy n=7. Tehát a keresett alkén a heptén (C7H14).
0