Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerdes

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
339
KCL-ből + MGCL2-ből álló keverék 31,9g hozzáadunk AGNO3 oldatot. A reakcióban keletkezik 71,7 g AgCl.
Le kell írni a reakciók egyenletét és az a kérdés hogy mennyi az m/m% és n/n%.

Valaki esetleg megoldaná nekem? Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`KCl` + `AgNO_3` = `ul(AgCl)` + `KNO_3`

`MgCl_2` + 2 `AgNO_3` = 2 `ul(AgCl)` + `Mg(NO_3)_2`

`M_(KCl)` = 74,5 `g/(mol)`

`M_(MgCl_2)` = 95,3 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,3 `g/(mol)`

x g KCl az `x/74.5` mol ; keletkezik `x/74.5*143.3` g AgCl.

31,9-x g `MgCl_2` pedig `(31.9-x)/95.3` mol ; ebből kétszerannyi, vagyis `2*(31.9-x)/95.3*143.3` g AgCl keletkezik.

A felírható egyenlet:

`x/74.5*143.3+2*(31.9-x)/95.3*143.3=71.7`

x = 22,36

31,9 g keverékben van 22,36 g KCl (és 31,9-22,36=9,54 g `MgCl_2`)

100 g keverékben van `100/31.9*22.36` g KCl, ez már a tömeg% (a többi `MgCl_2` 100-ra kiegészítve).

mol%:

22,36 g KCl az `22.36/74.5` = 0,3 mol

9,54 g `MgCl_2` pedig `9.54/95.3` = 0,1 mol

Ez összesen 0,3+0,1 = 0,4 mol keverék

0,4 mol keverékben van 0,1 mol KCl

100 mol keverékben van `100/0.4*0.1` = 25 mol KCl

25 mol% KCl és 75 mol% `MgCl_2`.
1