Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia lecke

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1037
Hali! Valaki be tudja fejezni a 7-és feladatot? Jegyre megy a dolog!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Itt az én megoldásom, szólj, ha valami nem világos.
0

CaCO3=CaO+CO2

1000 kg mész anyagmennyisége (moláris tömeg: 100 g/mol): 1.000.000:100= 10.000 mol. Ha minden jól menne, ebből 10.000 mol égetettmész is keletkezne. Ennek tömege, ha moláris tömege 56 g/mol: 10.000*56=560.000 g, azaz 560 kg. De nekünk csak 420 lett, szóval van valamekkora veszteség. Az átalakulás százalékos hatásfoka a két tömeg aránya: 420/560=0,75, azaz a 75%-a alakult át.

A CO2 tömegéhez először számoljuk ki a keletkezett (420kg) égetett mész anyagmennyiségét: 420.000/56=7500 mol. Nyilván ennyi CO2 is keletkezett melynek moláris tömege 44 g/mol, így pedig tömege: 7500*44=330.000g, azaz 330 kg.

CaO+H2O=Ca(OH)2

Ekkor az oltott mész anyagmennyisége megegyezik az égetett mészével, azaz 7500 mol. Moláris tömege 74 g/mol, így pedig tömege: 7500*74=555.000 h, azaz 555 kg.
0