Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika x-ek kiszámolása

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
430
Helló! Kémia ZH-hoz gyakorlok, és konkrétan a matekok miatt tart másfél óráig egy feladatsor megoldása, amely kb fél óra alatt meglenne, ha nem kellene ilyesféle egyenletekkel bajlódjak. Valaki levezetné nekem érthetően ezt a 2-t hátha úgy sikerülne valami sémát összeállítani a fejemben :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1

A legegyszerűbb, ha nem törtként kezeled, hanem kiszámolod és leírod:

`x/74.6+2*(29.8-x)/111=0.5`

0,0134x+0,537-0,018x=0,5

És ahogy hetedik osztályban tanultad (csak genyózok, ennyi kell), összevonás, egy oldalra rendezés.

0,037 = 0,0046x

x = 8 (kb)

Másik:

`10^(-3)=(x-10^(-3))/10^(-3)*1.86*10^(-5)`

Ezt akár egy lépésben is ki tudod fejezni:

`x=(10^(-3)*10^(-3))/(1.86*10^(-5))+10^(-3)` = `5.48*10^(-2)`

De egyenletrendezésnél nem kell sémára gondolni; alkalmazni kell a mérleg elvet (mindkét oldallal ugyanazt a műveletet elvégezni).
1