Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek gyorsulása

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
476
Egy 5.9 kg tömegű, 0.5 m sugarú csigát súrlódásmentes tengelyen keresztül a mennyezetre rögzítünk. A csigán átvetett fonál egyik végén egy 5.2 kg tömegű, a másik végén egy 3.1 kg tömegű test lóg.
Adjuk meg a testek gyorsulását előjelesen! Tekintsük pozitív iránynak azt, ha az első test mozog lefelé!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`SigmaF=m*a`

`SigmaM=m*a*r`

`1. F_g'-K_2=m_1*a`

`2. K_1*r-K_2*r=m*a*r`

`3. K_1-F_g"=m_2*a`

Összeadjuk és leosztunk a második egyenletben r-rel!

`F_g'-F_g"=(m_1+m_2+m)*a`

`a=(F_g'-F_g")/(m_1+m_2+m)=1,47m/(s^2)`
0