Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Középiskola » Kémia
558
Milyen tömegű vizet kell elpárologtatni,a 380 g tömegű 20% töménységű sóoldatból,hogy a töménysége megkétszereződjék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oldat most 380*0.2=76 g sót tartalmaz. Párologtatás után is ugyanennyi só lesz, viszont azt szeretnénk, hogy az már az új tömeg 40%-a legyen: m*0.4=76. Innen azt kapjuk, hogy m=190 g, ennyinek kell lennie az oldat tömegének a párologtatás után. Vagyis 380-190=190 gramm vizet kell elpárologtatni.

Érdemes észrevenni, hogy ez az oldat kezdeti tömegének éppen a fele. Ez nem meglepő: ha ugyanannyi só van feleakkora tömegű oldatban, akkor a töménység nyilván a duplája.
1