Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Merev test mozgása

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
511
Egy 5,9 kg tömegű, 0,5 m sugarú csigát súrlódásmentes tengelyen keresztül a mennyezetre rögzítünk. A csigán átvetett fonál egyik végén egy 5,2 kg tömegű, a másik végén egy 3,1 kg tömegű test lóg. Adjuk meg a testek gyorsulását előjelesen! Tekintsük pozitív iránynak azt, ha az első test mozog lefelé!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`SigmaF=m*a`

`SigmaM=m*a*r`

`1. F_g'-K_2=m_1*a`

`2. K_1*r-K_2*r=m*a*r`

`3. K_1-F_g"=m_2*a`

Összeadjuk és leosztunk a második egyenletben r-rel!

`F_g'-F_g"=(m_1+m_2+m)*a`

`a=(F_g'-F_g")/(m_1+m_2+m)=1,47m/(s^2)`

-1