Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gyakorlófeladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
411
Alumínium-cink porkeverék 38,0 g-ját sósavval reagáltatva 35,5 dm3 standard állapotú gáz fejlődik. Mi a porkeverék tömeg%-os összetétele?

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Al` + 3 `HCl` = `AlCl_3` + 1,5 `H_2`

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

`A_(Al)` = 27 `g/(mol)`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

Legyen x g Zn és 38-x g Al. Ez molban:

`x/24.3` mol Zn és `(38-x)/27` mol Al. Ebből fejlődik:

`x/24.3+1.5*(38-x)/27` mol hidrogéngáz.

Fejlódik `35.5/24.5` mol hidrogéngáz.

`x/65.4 +1.5*(38-x)/27=35.5/24.5`

x = 16,44 g cink van a keverékben

38 g keverékben van 16,44 g cink

100 g keverékben van `100/38*16.44` = 43,26 tömeg% cink, a többi alumínium.
Módosítva: 3 éve
1