Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni a matematika háziban.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
375
Levezetéssel kérném, előre is köszikee<3


1. Gondoltam egy kétjegyű számra amely számjegyeinek összege 10. Ha a jegyeket felcseréljük, az új szám az eredeti szám ötszörösénél 4gyel kevesebb. Melyik számra gondoltam?

2. Egy szám és hétszeresémél 2-vel kisebb szám különbsége 68. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sos, holnapra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

Első számjegy: `x`
Második számjegy: `10-x`
A szám: `10x+10-x=9x+10`

Felcserélve:
`10(10-x)+x=100-10x+x=-9x+100`

Az egyenlet:

`9x+10+4=5(-9x+100)`

`9x+14=-45x+500`

`54x=486`

`x=9`

A szám:
91

Ellenőrzés:

`5*19-4=91`
`91=91`

Ez a szám a 91.

`2.`

A szám: `x`

`x-(7x-2)=68`

`x-7x+2=68`

`-6x=66`

`6x=-66`

`x=-11`

Ell.:

`-11-(7*(-11)-2)=68`
`68=68`

Ez a szám a -11.
1