Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
581
A 2005. Évi érettségi feladat a képen. Nagyon szépen köszönöm, aki segít mert én ezt nagyon nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek valószínűség számítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ádám 11, Tamás 15 hibát talált, de csak 7 volt, amit mindketten.

a)
Vagyis Á talált 7 közöset és 4 egyénit. (7+4=11)
És T talált 7 közöset és 8 egyénit. (7+8=15)

Együtt találtak 7 közöset + 4 egyiket + 8 másikat = 19-et
Egyikük sem vett észre 23-19 = 4 eltérést.

b)
Rajzol 3 egymást metsző karikát.
Az egyik az Á, a másik a T, a harmadik az E (Enikő). Írd melléjük.

"Mindössze 4 olyan volt, amit mindhárman megtaláltak"
Vagyis a karikák közepébe, amit mindhárom metsz, írd be, hogy 4.

Mivel Á és T közös találata 7 volt, abban a szem alakú metszetben, amit az Á és T körök alkotnak, összesen 7-nek kell szerepelnie. Ott van már 4 a legeslegközepén, vagyis még 3 kell a szem azon részén, ami nem középen van.

"Enikő által bejelölt 6-ot Ádám is észrevette"
Vagyis az Á és E karikák metsztet-szemében 6 kell legyen. Van már 4, kell még 2.

"Enikő által bejelölt 9-et Tamás is észrevette"
Ugyanezt csináld meg azzal a szemmel is.

Aztán: "Ádám 11-et"
Számold össze, mennyi van az Á karikában, ami még hiányzika 11-hez, annyit írj a maradék helyre, amit csak Ádám vett észre. (Ez nem 4 lesz, amit az a)-ban kiszámoltunk, mert most bejött Enikő is a képbe...)

Ugyanígy töltsd ki a T karika maradékát is.

"hárman együtt az összes eltérést megtalálták"
Add össze mindet, és amennyi hiányzik a 23-hoz, annyit kell írni az E karika maradékába.
0