Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell az alábbi síkgeometriai feladatot megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
567
Egy tompaszögű háromszög területe 181,26cm², két oldalának hossza 16 cm és 25 cm. Mekkorák a szögei és a kerülete? Valahogy úgy kellene levezetni,hogy meg is tudjam érteni és egyértelmű legyen. Köszönöm szépen a segítséget előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen `a=16` és `b=25`, a keresett oldal pedig `c`.

Szerintem tanultad azt a képletet, miszerint ha a háromszög `a` és `b` oldala közti szög `gamma`, akkor a terület `T=(ab sin gamma)/2`. Tehát most `181.26=(16*25*sin gamma)/2`, innen `sin gamma=0.9063`. Ebből pedig azt kapjuk, hogy a szög `gamma_1=65°` vagy `gamma_2=115°`. Tehát egyelőre úgy néz ki, hogy két ilyen háromszögünk is lehet.

Ismert két oldal és a köztük lévő szög, ez koszinusztételért kiált: `c^2=a^2+b^2-2*a*b*cos gamma`
`c_1=sqrt(16^2+25^2-2*16*25*cos65°)=23.30 cm`
`c_2=sqrt(16^2+25^2-2*16*25*cos155°)=34.92 cm`

A fennmaradó szögeket úgyszintén koszinusztétellel határozhatjuk meg. Az első esetben:
`alpha_1=arccos((b^2+c_1^2-a^2)/(2*b*c_1^2))~~38.49°`
`beta_1=180°-alpha_1-gamma_1=180°-38.49-65°=76.51°`

Ez a háromszög viszont sajnos nem tompaszögű, ezért a másik eset lesz jó:
`alpha_2=arccos((b^2+c_2^2-a^2)/(2*b*c_2^2))~~24.54°`
`beta_2=180°-alpha_2-gamma_2=180°-24.54-115°=40.46°`

Tehát a háromszög oldalai 16 cm, 25 cm, 34.92 cm, a szögei pedig 24.54°, 40.46°, 115°.
1