Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érdekes Matek Feladat (Elrontotta tanár?)

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
Egy malom elad 1 vagon (10 tonna) lisztet, tonnánként 512 pengőért. A bizományos (forgalmazó) a vételárból levon 28,5 pengő költséget, 0,1% alkuszdíjat és 0,75% jutalékot. Mennyi
pénzt küld az eladónak? Az eredményt két tizedesjegy pontossággal adja meg!

Nekem itt ebből a feladatból 5047.98 jött ki. A megoldókulcsban 5048.26 jött ki, amit nem értek, mert gondolom úgy számolta, hogy: (5120 − 28,5) ∙ 0,999 ∙ 0,9925 , de ez nem értem, miért így csinálta, mert azt nem mondta, hogy a levont árból vonja le a továbbiakat, hanem csak annyit, hogy a vételárból, ami meg az 5120. Szóval ebben most elakadtam, valaki el tudja magyarázni, hogy miért jó a megoldókulcs? Persze az is lehet, hogy a megoldókulcs a rossz, a tanár is tévedhet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, sos, segítség, szöveges, kamat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Eladási bevétel: `10*512=5.120 \ "pengő"`

Alkuszdíj: `5.120*0,001=5,12 \ "pengő"`

Jutalék: `5.120*0,0075=38,4 \ "pengő"`

Végösszeg: `5.120-5,12-38,4-28,5=color(red)(5.047,98 \ "pengő")` Tehát nagy esélyel rossz a megoldókulcs de hát előfordul.
0