Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4364
A festéküzletben színskála alapján keverik a festékeket. Egy alkalommal 40% fehér, 25% kék és 35% sárga festékből zöld színű festéket állítottak elő.
a. Hány liter kék festék szükséges 16 liter zöld festék elkészítéséhez?
b. Hány liter zöld festék keverhető 8 liter fehér festék felhasználásával?
Egy másik alkalommal a fehér, a kék és a sárga festéket 9 : 6 : 5 arányban keverték.
c. Hány százalék kék festéket tartalmaz ez a keverék?
d. Hány liter sárga festék van 32 liter ilyen arányú keverékben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) 16*0,25=4 liter
b) 8 liter fehér festék=40 %
x liter fehér=100 %
x=20 l, tehát 20 liter zöld festék készül belőle
c)
9x+6x+5x=1
20x=1
9x=45 % -> fehér
6x=30% -> kék
5x=25 % -> sárga

d) 32*0,25=8 liter sárga festék
0