Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai átalakítások I.

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Sziasztok! Ezek a példákat nem nagyon tudom átalakítani, ezért segítséget szeretnék kérni
-(x – 5)2
(a2 + 2b)(a4 – 2a2b + 4b2)
(3x + 2y)(3x – 2y)
(5x - 3)2
(4a + 3)(16a2 – 12a + 9)
(3x + 5)3
(5a – 3b)(25a2 + 15ab + 9b2)
(4x4 + 8)2
(6x – 3y)2
(2x2 + 4y3)2
(4x – 2y)3
(a – 5)(a3 + 5a2 + 25a + 125)
-(x – 2)5
(4 + 3x – y)2
(x2 – 3y)(x2 + 3y)
(bocsi, felső indexbe nem tudtam írni a dolgokat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`-(x-5)^2=-(x^2-10x+25)=color(red)(-x^2+10x-25)`

`(a^2+2b)*(a^4-2a^2b+4b^2)=(a^2)^3+(2b)^3=color(red)(a^6+8b^3)`

`(3x+2y)*(3x-2y)=(3x)^2-(2y)^2=color(red)(9x^2-4y^2)`

`(5x-3)^2=(5x)^2-2*5x*3+3^2=color(red)(25x^2-30x+9)`

`(4a+3)*(16a^2-12a+9)=(4a)^3+3^3=color(red)(64a^3+27)`

`(3x+5)^3=(3x)^3+3*(3x)^2*5+3*3x*5^2+5^3=color(red)(27x^3+135x^2+225x+125)`

`(5a-3b)*(25a^2+15ab+9b^2)=(5a)^3-(3b)^3=color(red)(125a^3-27b^3)`

`(4x^4+8)^2=(4x^4)^2+2*4x^4*8+8^2=color(red)(16x^8+64x^4+64)`

`(6x-3y)^2=(6x)^2-2*6x*3y+(3y)^2=color(red)(36x^2-36xy+9y^2)`

`(2x^2+4y^3)^2=(2x^2)^2+2*2x^2*4y^3+(4y^3)^2=color(red)(4x^4+16x^2y^3+16y^6)`

`(a-5)*(a^3+5a^2+25a+125)=a^4+5a^3+25a^2+125a-5a^3-25a^2-125a-625=color(red)(a^4-625)`

Erősen kétlem hogy ilyet tanultatok volna.

`(4+3x-y)^2=4^2+(3x)^2+(-y)^2+2*4*3x+2*4*(-y)+2*3x*(-y)=color(red)(16+9x^2+y^2+24x-8y-6xy)`

`(x^2-3y)*(x^2+3y)=(x^2)^2-(3y)^2=color(red)(x^2-9y^2)`
1