Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fura alakzat

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Egy 20 cm magas 10 cm sugarú körhengerből egy olyan testet faragunk mintha két csunkakúpot a felső körlapjánál összeragasztottunk volna. A test legkisebb átmérőjű része 5 cm. Számítsd ki a keletkezett test felszínét és térfogatát. Valamint számítsd ki a forgácsolás során keletkezett hulladékot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát akkor kaptunk kettő csonkakúpot

Az adataik:
`R=10` `cm`
`r=5/2` `cm`
`m=10` `cm`

Alkotó:

`a=sqrt(m^2+(R-r)^2)`

`a=sqrt(10^2+(10-5/2)^2)=25/2` `cm`

Egy csonkakúp térfogata:

`V=((R^2+Rr+r^2)mpi)/3`

`V=((10^2+10*5/2+(5/2)^2)*10*pi)/3=(875pi)/2`

Az egész test térfogata nyílván ennek a kétszerese:

`V=2*(875pi)/2=875pi≈2748.89` `cm^3`


A hulladék térfogatát úgy lehet kiszámolni, hogy a teljes hengeréből kivonom ezt.

A teljes hengeré:

`V=r^2pim`

`V=10^2*pi*20=2000pi`

Hulladék:

`V=2000pi-875pi=1125pi≈3534.29` `cm^3`


Most jöhet a felszín:

Egy csonkakúp felszíne:

`A=R^2pi+r^2pi+(R+r)api`

De mivel ezek a tetejüknél vannak "összeregasztva ezért az `r^2pi` nem kell.

És mivel ketten vannak, ezért:

`A=2(R^2pi+(R+r)api`

`A=2(10^2pi+(10+5/2)*25/2*pi)=(1025pi)/2≈1610.07` `cm^2`
-1