Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolási feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
628
9 g alumínium jóddal reagál. Hány g alumínium-jodid keletkezik, ha a veszteségektől eltekintünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Al` + 3 `I_2` = 2 `AlI_3`

`A_(Al)` = 27 `g/(mol)`

`M_(I_2)` = 254 `g/(mol)`

`M_(AlI_3)` = 407,7 `g/(mol)`

9 g alumínium az `9/27` = `"0,"dot(3)` mol. Ebből keletkezik ugyanennyi, azaz `"0,"dot(3)` mol alumínium-jodid, ami `"0,"dot(3)*407.7` = `ul(color(red)("135,9 g"))`.
1