Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számrendszerek 3.

Főoldal » Középiskola » Matematika
326
A Tini diszkóban dijMaxim pultnál 7 lámpát helyeztek el egy sorban. A lámpák egy része világít (1), a másik része nem (0). A díj kódolja a világítás módját 10-es számrendszerbeli szám megadásával. Balról jobbra olvasva, írjuk le a lámpák működési módját, ha a megadott kódszámok: 18,49,77! Mekkora lehet a legnagyobb kódszám amit megadhat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{:(color(blue)(18_((10))), -: 2 = 9, "maradék", 0),
(9, -: 2 = 4, "maradék", 1),
(4, -: 2 = 2, "maradék", 0),
(2, -: 2 = 1, "maradék", 0),
(1, -: 2 = 0, "maradék", 1):}uarr => color(green)(10010_((2))) => color(gray)o.color(gray)o.color(orange)o.color(gray)o.color(gray)o.color(orange)o.color(gray)o.`

`{:(color(blue)(49_((10))), -: 2 = 24, "maradék", 1),
(24, -: 2 = 12, "maradék", 0),
(12, -: 2 = 6, "maradék", 0),
(6, -: 2 = 3, "maradék", 0),
(3, -: 2 = 1, "maradék", 1),
(1, -: 2 = 0, "maradék", 1):}uarr => color(green)(110001_((2))) => color(gray)o.color(orange)o.color(orange)o.color(gray)o.color(gray)o.color(gray)o.color(orange)o.`

`{:(color(blue)(77_((10))), -: 2 = 38, "maradék", 1),
(38, -: 2 = 19, "maradék", 0),
(19, -: 2 = 9, "maradék", 1),
(9, -: 2 = 4, "maradék", 1),
(4, -: 2 = 2, "maradék", 0),
(2, -: 2 = 1, "maradék", 0),
(1, -: 2 = 0, "maradék", 1):}uarr => color(green)(1001101_((2))) => color(orange)o.color(gray)o.color(gray)o.color(orange)o.color(orange)o.color(gray)o.color(orange)o.`

A legnagyobb kódszám a 7 világító lámpa számára: `color(orange)(o.o.o.o.o.o.o.) => color(blue)(1111111_((2))) = 2^7 - 1 = color(green)(127_((10)))`

`cancel(Csalás)` Ellenőrzés Python segítségével:

>>> bin(18)
'0b10010'
>>> bin(49)
'0b110001'
>>> bin(77)
'0b1001101'

Illetve:

>>> 0b1111111
127
Módosítva: 3 éve
0