Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
Egy edényben található 400g 10%-os Mg(OH)2 oldat, ebbe az edénybe bedobunk egy 5g 80%-os tisztaságú MgO-t. Írjuk fel a lejátszódott reakciók egyenletét! Számítsuk ki az új oldat tömegszázalékos koncentrációját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`MgO` + `H_2O` = `Mg(OH)_2`

`M_(MgO)` = 40 `g/(mol)`

`M_(Mg(OH)_2)` = 58 `g/(mol)`

Van egy olyan oldatunk, aminek

400 g-jában van 40 g `Mg(OH)_2` és 400-40 = 360 g víz.

Bedobjuk az `5*0.8` g `MgO`-ot, ami `(5*0.8)/40` mol. Ebből keletkezik szintén `(5*0.8)/40` mol `Mg(OH)_2`, ami `(5*0.8)/40*58` = 5,8 g.

A felmerülő kérdés az, hogy a szennyeződés (azt tudjuk, hogy 20%, vagyis 1 g), ami lehet bármi, oldódik e vízben.

Ha igen, akkor az oldat tömege lesz 405 g. Az oldott anyag pedig 45,8 g.

100 g oldatban tehát `100/405*45.8` = 11,31 tömeg%-os az új oldat.

Ha nem oldódik a szennyeződés, akkor az oldat tömege 404 g és ugyanígy.

`100/404*45.8` = 11,34 tömeg%-os az oldat.
0

Nagyon szépen köszönöm. :)
0