Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Váltakozó áram

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
valaki segítene a 6os feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel szétosztják több ágra, így párhuzamos kapcsolás történik, ezért itt az áram osztódik szét. Mivel 15 fele osztódik, így a főágban `44,8A*15` Amper volt.
Feszültséget feltranszformálni az áramerősség csökkenésével lehet elérni (ez is a cél egyébként, mert így nem kellenek vastag rézhuzalok, mint ahogy Edison szerette volna...)

Szóval:
`I_2=672 A`
`U_1=24 kV`
`U_2=750 kV`

Tudjuk, hogy:

`U_1*I_1=U_2*I_2`
Valamint:
`U_1/U_2=N_1/N_2`

`I_1=(U_2*I_2)/U_1=21000A`

Menetarányszám:
`N_1/N_2=U_1/U_2=0,032`
Azaz a szekunder körben lévő menetszámnak `31.25` ször többnek kellene lennie.
0