Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

:))))

Főoldal » Középiskola » Fizika
597
Labdát függőlegesen felrúgjuk. Mekkora volt a kezdősebesség,ha 45 m magasra emelkedett ? Mennyi idő múlt el ? (Mennyi ideig tartózkodik a levegőben ? )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
:)
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha tanultatok energiamegmaradást:
Mozgási energia kezdetben (helyzeti nincs): `E=1/2·m·v^2`
Helyzeti energia odafent (mozgási nincs): `E=m·g·h`
A kettő megegyezik:
`1/2·m·v^2=m·g·h`
`v^2/2=g·h`
`v = sqrt(2·g·h) = ...` számold ki.

Mennyi idő?
Egyenletesen gyorsuló mozgás, ezért az átlagsebessége `v/2`.
`v/2·t = h`
`t = (2h)/v = ...`

--------------------------------------------------------------
Ha nem tanultatok energiát:

Ha tudnánk a kezdősebességet is meg az időt is:
t idő alatt h magasra emelkedik. Ez a mozgás egyenlete:
`h = v·t - 1/2·g·t^2`
A gyorsulása lefelé g, az felemészti a kezdősebességet t idő alatt:
`g·t = v`
Ez a két egyenletünk van, meg kell oldani az egyenletrendszert.

Mondjuk a másodikkal a v-t behelyettesítjük az elsőbe:
`h = g·t·t - 1/2·g·t^2`
`h = (1 - 1/2)·g·t^2`
stb, fejezd be.
Módosítva: 8 éve
0