Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt a fizika feladatot hogyan kell megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1292
Vidámparki óriáskerék sugara R = 20 m és 5 fordulatot tesz meg percenként. A kereket 9 s alatt egyenletesen lefékezik. A fékezés elkezdése után kb hány másodperccel lesz a tangenciális és a centripetális gyorsulás egyenlő nagyságú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

3
"Egy fordulat az 2π radián, ezért egy perc alatt 10π szöget fordul, ω = 10π/60s
A kerületi sebessége v = r·ω = 20π/6 m/s
Ha t=9s alatt fékeződik le, akkor a lassulás a = v/t = 20π/54 m/s². Ez a tangenciális gyorsulás, végig állandó.
A szögsebesség folyamatosan csökken, ω(t) = (1 - t/9)·ω₀
A pillanatnyi centripetális gyorsulás a_cp(t) = ω(t)²·r

A folytatás már csak matek."
-1

Ezt én is megtaláltam... :) A megoldás még sem jön ki.
Ha kisebb részmegoldásokkal eljutnánk a végéig az király lenne.
0

atan = π/54
ω a lassulás közben így változik: ω = (π/6 )- (πt/54) = (π/6 )(1-(t/9))
acp = ω²r = 20((π/6 )(1-(t/9)))²

Az eredményt tehát a következő egyenlet megoldása adja:
20((π/6 )(1-(t/9)))² = π/54
A két megoldás 8.073 és 9.927, melyből az utóbbi nyilván nem lehet megoldás.
0