Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
460
Mennyi a pH egy a hangyasav 0,0100 mol/dm3 koncentrációjú oldatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`HCOOH` = `HCOO^-` + `H^+`

`pK_s` = 3,751 (táblázatból)

`K_s` = `1.77*10^(-4)`

`K_s=([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])`

`K_s` = `x^2/(c-x)`

`1.77*10^(-4)=x^2/(0.01-x)`

x = `1.24*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.24*10^(-3))` = `ul(color(red)("2,91"))`.

Ha a `[H^+]=root()(K_s*c)`-t alkalmazzuk, akkor pH = 2,88 (kis eltérés).
1