Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
406
25,00 cm3 10,95 pH-jú nátrium-hidroxid-oldatot hány cm3 2,17 pH-jú sósavoldat közömbösít?

Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A NaOH-oldat:

pOH = 14-pH = 14-10,95 = 3,05

`[OH^-]` = `10^(-3.05)` = `8.91*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

25 `cm^3` NaOH-oldatban van `25/1000*8.91*10^(-4)` = `2.228*10^(-5)` mol NaOH

Ezt a mennyiséget kell semlegesíteni.

A HCl-oldat:

pH = 2,17

`[H^+]` = `10^(-2.17)` = `6.76*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` HCl-oldatban van `6.76*10^(-3)` mol HCl

Mennyi HCl-oldatban van `2.228*10^(-5)` mol HCl?

`x=(2.228*10^(-5))/(6.76*10^(-3))*1000` = `ul(color(red)("3,3 cm"^3))`.
1