Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika- Szöveges feladat (SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2221
Íme a feladat:
A parkolóban motorok és autók vannak, összesen 22 kormányuk és 74 kerekük van.
Miből mennyi van??
ha lehetséges a számolás menetét is írjátok le, Köszi szépen :3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a motorok száma `m`, az autók száma pedig `a`.

Mindkét járműnek egyetlen kormánya van, ezért: `m+a=22`
A motoroknak 2, az autóknak 4 kereke van, ezért: `2m+4a=74`

Tehát egy egyenletrendszert kell megoldanunk. Fejezzük ki az első egyenletből `a`-t:
`a=22-m`

Majd helyettesítsük be ezt a második egyenletbe:
`2m+4(22-m)=74`

Ez az egyenlet már csak egy ismeretlent tartalmaz, oldjuk meg:
`2m+88-4m=74`
`-2m=-14`
`m=7`

Tehát 7 motor van a parkolóban. Az autók száma az első egyenlet alapján `a=22-7=15`.
0