Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrogén-Klór gázelegy

Főoldal » Középiskola » Kémia
771
Egy hidrogén-klór gázelegyet, melynek átlagos moláris tömege 57,2 g/mol felrobbantunk, majd az
eredeti hőmérsékletre hűtjük. Határozza meg a keletkező gázelegy térfogat%-os összetételét és átlagos
moláris tömegét!

Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `x*M(H_2)+(1-x)*M(Cl_2)`

`57.2=2*x+71*(1-x)`

x=0,2 ; ez a hidrogén moltörtje.

Mondjuk legyen 1 mol a kiindulási elegy; ebben van 0,2 mol hidrogén és 0,8 mol klór.

`H_2` + `Cl_2` = 2 `HCl`

A hidrogéngáz elfogy, reagál továbbá 0,2 mol klórgáz is, marad a keletkező elegyben 0,8-0,2=0,6 mol klórgáz és 0,4 mol HCl.

A keletkező gázelegy klórgázra 60 %, HCl-ra 40% (ez mol% és térfogat% is).

`M(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_("elegy2")` = `x(Cl_2)*M(Cl_2)+x(HCl)*M(HCl)` = `0.6*71+0.4*36.5` = 57,2 `g/(mol)`

(Mily meglepő, annyi, mint a kiindulási elegyé. )
0