Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszögek (matematika 9.osztály)

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Sziasztok
A képen lévő 2 feladattal kapcsolatba szeretnék segítséget kérni. Ha valaki esetleg írna egy rövid magyarázatot az nagyon megköszönném.
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 9. osztály, Sokszögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4. K2

Az átlók számát az alábbi képlettel számoljuk `(n*(n-3))/2` ebből fogunk visszaszámolni hogy megtudjuk hány oldalú a sokszög.

`54=(n*(n-3))/2`

`108=n^2-3n`

`0=n^2-3n-108`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-3+-sqrt((-3)^2-4*1*(-108)))/(2*1)={(cancel(n_1=-9)) , (color(red)(n_2 =12)):}`

Tehát ez egy 12 szög.

Egy sokszög egy szögének megállapításához az alábbi képletet alkalmazzuk: `alpha=((n-2)*180°)/n=((12-2)*180°)/12=color(red)(150°)`



5. K2
Nincs ilyen konvex sokszög.
0