Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
350
Kérhetnék segítséget nagyon sürgős lenne köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat
Mindenhol a jobb oldalon kiemeléssel érjük el az egyenlőséget.
a)
(7,3+3,2)×6 = 7,3×6+3,2×6
(7,3+3,2)×6 = (7,3+3,2)×6
(7,3+3,2)×6=10,5×6=63

(7,3+3,2):6 = 7,3:6+3,2:6
(7,3+3,2):6 = (7,3+3,2):6
(7,3+3,2):6=10,5:6=1,75

6:(7,3+3,2) = 6:7,3+6:3,2
6:(7,3+3,2) = 6:(7,3+3,2)
6:(7,3+3,2)=6:10,5=0,571

6×(7,3+3,2) =6×7,3+6×3,2
Az egyenlőségnek ugyanaz lesz az eredménye, mint a legelső egyenlőségnek az a) részben, mivel a szorzás tagjai felcserélhetőek:
6×(7,3+3,2)=6×10,5=63

b)
(1,5-2,3)×4 = 1,5×4-2,3×4
(1,5-2,3)×4 = (1,5-2,3)×4
(1,5-2,3)×4=-0,8×4=-3,2

4×(1,5-2,3) = 4×1,5-4×2,3
Az egyenlőségnek ugyanaz lesz az eredménye, mint az előbb, mivel a szorzás tagjai felcserélhetőek:
4×(1,5-2,3) = 4×(1,5-2,3)
4×(1,5-2,3)=4×(-0,8)=-3,2

(1,5-2,3):4 = 1,5:4-2,3:4
(1,5-2,3):4 = (1,5-2,3):4
(1,5-2,3):4=-0,8:4=-0,2

4:(1,5-2,3) = 4:1,5-4:2,3
4:(1,5-2,3) = 4:(1,5-2,3)
4:(1,5-2,3)=4:(-0,8)=-5

2. feladat
a) 5,6×4,3+2,7×5,6=5,6×(4,3+2,7)=5,6×7=39,2
b) 5,9×8,1-3,1×5,9=5,9×(8,1-3,1)=5,9×5=29,5
c) 1,5×3,6×9,3+4,5×9,3×1,8=9,3×1,5×1,8(2+3)=25,11×5=125,55
d) 2,8×1,5×10,5+10,5×2,8×6,5=10,5×2,8×0,5×(3+13)=14,7×16=235,2
Módosítva: 3 éve
1