Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Műveletek algebrai törtekkel. SÜRGŐS

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Végezzük el a következő szorzásokat és osztásokat, és egyszerűsítsük az eredményt!
A h) feladatra lenne szükségem.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`(10a^7-20a^6+10a^5)/(4a^6+8a^5+4a^4)*(2a^3+6a^2+6a+2)/(5a^4-5a^2)=(10a^5*(a^2-2a+1))/(2a^4*(2a^2+4a+2))*(2*(a^3+3a^2+3a+1))/(5a^2*(a^2-1))=(10a*(a-1)^2)/(2*(a^2+2a+1))*((a+1)^3)/(5a^2*(a-1)*(a+1))=`

`(5*(a-1))/(a+1)^2*((a+1)^2)/(5a)=(a-1)*1/a=color(red)((a-1)/a)`
0

`f)`

`(9b^2-6b+1)/(9b^2-1)*(9b^2+6b+1)/(3b^2-b)`

`((3b-1)^2)/((3b-1)(3b+1))*((3b+1)^2)/(b(3b-1))`

`(3b-1)*(3b+1)/(b(3b-1))`

`(3b+1)/b`

`g)`

`(10a^7-20a^6+10a^5)/(4a^6+8a^5+4a^4)*(2a^3+6a^2+6a+2)/(5a^4-5a^2)`

`(10a^5(a^2-2a+1))/(2a^4(2a^2+4a+2))*(2(a^3+3a^2+3a+1))/(5a^2(a^2-1))`

`(10a^5(a^2-2a+1))/(2a^4(2a^2+4a+2))*(2(a^3+3a^2+3a+1))/(5a^2(a^2-1))`

`(5(a-1))/((a+1)^2)*((a+1)^2)/(5a)`

`(a-1)/a`
1