Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
395
Köszönöm ha valaki levezeti.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HCl+NaOH=H_2O+NaCl`

`C_(HCl)=10^(-2)=0,01(mol)/(dm^3)`

A mólarány 1-1, így kiszámítható, hogy mennyi nátrium-hidroxid kell:

`n_(HCl)=n_(NaOH)=C*V=0,01*0,01=0,0001mol`

A nátrium-hidroxid pH-ja:13, ebből kitudjuk számolni a pOH-t, ami a hidroxid-ion koncentrációja a lúgnak, de ez megfog egyezni a nátrium-hidroxid koncentrációjával, hiszen erős bázis.

`pOH=14-13=1`

Nátrium-hidroxid koncentrációja ezálltal: `C_(NaOH)=10^(-1)=0,1(mol)/(dm^3)`

Mostmár minden adott a térfogat kiszámításához:

`V=n/C=(0,0001)/(0,1)=0,001dm^3=1cm^3`



Módosítva: 3 éve
1