Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
341
Alakítsd szorzattá a következő összegeket csoportosítással:a) 8x+16xy+3+6y, b) xy+3x+2y+6, c) 2xy+10x-y-5,d) 15xy+6-9x-10y, e) 6x-3xy+5y-10,f) 2x²-2xy+x-y,g) 4x-5y-20xy+1, h) x⁵-x³-x²+1,i) x³-x²+10x-10.kérlek hamar segíljetek mert mára kell!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
bazsa légyszíves!
0

/* a, megoldása */ 8x(1+2y)+3(1+2y) = (1+2y)(8x+3)
/*b, megoldása */ x(y+3)+2(y+3) = (y+3)(x+2)
/* c, megoldása */ 2x(y+5)-(y+5) = (y+5)(2x-1)
/* d, megoldása */ 3x(5y-3)-2(-3+5y) = (5y-3)(3x-2)
/* e, megoldása */ 3x(2-y)-5(-y+2) = (2-y)(3x-5)
/* f, megoldása*/ 2x(x-y)+x-y = (x-y)(2x+1)
/* g, megoldása*/ 4x(1-5y)-5y+1 = (1-5y)(4x+1)
/* h, megoldása*/ /*Itt már az azonosságot is kell alkalmaznunk!*/ x³(x²-1)-x²+1 = x³(x²-1)-(x²-1) = (x²-1)(x³-1) (x-1)(x+1)(x-1)(x²+x+1)
/* i, megoldása*/ x²(x-1)+10(x-1) = (x-1)(x²+10)

Remélem tudtam segíteni! :)
1