Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, rezgőmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
575
Harmonikus rezgőmozgással mozgó anyagi pontnak egy adott pillanatban a kitérése 0,6 m, sebessége 3 m/s és a gyorsulása -25 m/s^2. Mekkora lesz a pont kitérese és sebessége 0,01 s múlva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mindhárom képlet kell hozzá:
`x(t) = A·sin(ωt)`
`v(t) = A·ω·cos(ωt)`
`a(t) = -A·ω²sin(ωt)`

Ki kell először számolni azt a `t`-t, amikor `x(t)="0,6"\ m`, `v(t)=3\ m/s` és `a(t) = -25\ m/s^2`.
Három ismeretlenünk van, `A, ω` és `t`, a három egyenletből van esély, hogy kijön.

Mondjuk ha a gyorsulást (harmadik) elosztjuk a kitéréssel (első), ez lesz:
`(a(t))/(v(t)) = (-A·w^2·sin(ωt))/(A·sin(ωt)) = -ω^2`
`(-25\ m/s^2)/("0,6"\ m) = -ω^2`
`ω=sqrt((25)/"0,6") 1/s = "6,455"\ 1/s`

Most pedig ha a másodikat elosztjuk az elsővel:
`(v(t))/(x(t)) = (A·ω·cos(ωt))/(A·sin(ωt)) = ω·"ctg"(ωt)`
`(3\ m/s)/("0,6"\ m) = "6,455"\ 1/s · "ctg"(ωt)`
Ebből számold ki `ωt`-t, aztán meg t-t.

Ha már megvan `ω` is meg `t` is, mondjuk az első egyenletből kijön `A`.

A kérdésekre az első két egyenlet kell: `x(t+"0,01"\ s)` valamint `v(t+"0,01"\ s)`. Számold ki.


0