Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkorák a szárai?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
522
A derékszögű trapéz két alapja 8 és 15 cm.A rövidebb átlója 20 cm. Mekkorák a szárai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a=15` `cm`

`c=8` `cm`

`e=20` `cm`

A rövidebb átló, rövidebb szár és a rövidebb alap kiad egy derékszögű háromszöget, amire fel lehet írni a Pitagorasz-tételt:

`e^2=c^2+d^2`

`d=sqrt(e^2-c^2)`

`d=sqrt(20^2-8^2)=sqrt(336)≈18.33` `cm`

A másik szár kiszámolását hosszan tudnám csak leírni, ezért inkább lerajzoltam majd küldök képet.

`b=sqrt(336+7^2)=sqrt(385)≈19.62` `cm`
1